Catnip/kattenkruid do’s and don’ts

Kattenkruid, do’s and don’ts!

Het is een mooi gezicht wanneer een kat in de buurt komt van kattenkruid, ook wel catnip genoemd. Ze knuffelen er dan meteen op los en lijken in de zevende hemel te zijn.

WAT IS CATNIP?

Kattenkruid, ook wel catnip genoemd, is een plantje, behorende tot de muntfamilie. Catnip bevat de olie ‘nepetalactone’, waarvan bekend is dat het een euforisch en bijna hallucinerend effect kan hebben.

Aangezien kattenkruid een volledig natuurlijk, veilig en niet-verslavend middel is, wordt dit veelvuldig gebruikt voor kattenspeeltjes. Ook katten die normaliter niet geïnteresseerd zijn in speelgoed zullen enthousiast reageren op speeltjes met kattenkruid. Kattenspeelgoed met catnip kan voor sommige katten zelfs interessanter zijn dan snoepjes! Niet alle katten reageren hetzelfde op kattenkruid. Sommige katten worden heel rustig en gaan bij of op de catnip liggen. Andere katten worden juist heel hyperactief en druk. Ongeveer 80% van alle katten reageert op kattenkruid, waarbij het effect tussen de 5 en 15 minuten duurt.

Ongeveer 60% van alle katten reageren met een soort ‘high’ op kattenkruid, dit is genetisch bepaald. Ze gaan rollen, miauwen en tegen het kruid aan schuren, al met al een gelukzalige toestand van enkele minuten voor het beestje. Jonge katten zijn er over het algemeen minder gevoelig voor dan oudere katten. Ook grote kattenrassen zoals tijgers hebben deze voorliefde voor kattenkruid.

KATTENKRUID ZELF KWEKEN

Kattenkruid kun je gemakkelijk zelf kweken, op een zonnig plek in je tuin. De plant kan tot zo’n 25 cm groot worden, dus laat genoeg ruimte tussen de zaadjes zitten. Om het kruid te gebruiken moet je de blaadjes laten drogen, je kunt ze dan gekruimeld in een potje bewaren. De vulling kun je ook gebruiken om een zelfgemaakt speeltje mee te vullen. Het gedroogde kruid kun je ook in vele andere varianten kopen, zoals in speeltjes.

DE DO’S VAN KATTENKRUID

Catnip als beloning gebruiken

Kattenkruid is een gezonde en leuke beloning voor je kat. Je kunt catnip in druppelvorm en in sprayvorm kopen. Je kunt de catnip op speeltjes druppelen/sprayen of gebruiken voor dingen die je interessant wil maken voor je kat, zoals de krabpaal.

Catnip in kleine doses gebruiken

Katten schijnen het kleinste beetje catnip te kunnen ruiken. Je hoeft catnip dus niet in grote hoeveelheden te gebruiken. Zoals gezegd heeft kattenkruid maximaal 15 minuten effect, waarna de zintuigen minimaal enkele uren niet meer gevoelig zijn voor het kruid. Het heeft dus ook geen zin om de spray meerdere malen achter elkaar te gebruiken. Als je meerdere katten hebt, zorg er dan voor dat iedere kat een plekje of speeltje met catnip heeft, om jaloezie te voorkomen.

Producten met catnip

Veel producten voor katten worden zo gemaakt dat er al catnip in het product zit – win-win situatie! Je kat zal direct aangetrokken worden door het product, waardoor de kans op een positieve reactie op de aankoop vergroot wordt. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld speelgoed, krabpalen, balletjes, enzovoort.

DE DON’TS VAN KATTENKRUID

Geef agressieve katten geen kattenkruid

Ook in de kattenwereld is onderscheid te maken tussen dominante en onderdanige katten. Dominante katten neigen vaak in problemen te komen met andere dominante katten. Catnip zal dit verergeren, omdat catnip gevoel versterkt. In de meeste gevallen positieve gevoelens, waarbij het dus iets goeds is, echter in sommige gevallen ook negatieve gevoelens, waardoor katten chagrijniger en agressiever kunnen worden.

Je kat teveel catnip geven

Catnip is leuk en stimulerend voor die ene keer in de zoveel tijd. Als je je kat te vaak blootstelt aan catnip kan het je kat chagrijnig of zelfs misselijk maken. Een overdosis catnip is echter onmogelijk, het is (zelfs wanneer de kat het kruid binnenkrijgt) geen verslavend middel. Als je het gevoel hebt dat je kat genoeg (of teveel) heeft gehad van de catnip is het het verstandigst om de catnip weg te leggen. Je kat zal in korte tijd weer zichzelf zijn.

Niet elke kat is geïnteresseerd

Ik gaf al eerder aan dat ongeveer 80% van alle katten reageert op kattenkruid. Dat betekent dus dat ongeveer 20% van alle katten niet geïnteresseerd is. Zeker kittens (jonger dan 8 weken) en oudere katten zullen minder (snel) reageren op catnip, of zelfs helemaal niet. Het is aan te raden om het effect van catnip op jouw kat te testen voordat je je huis volzet met producten met kattenkruid!

IS CATNIP GEVAARLIJK?

Nee hoor, je kat kan er ook niet verslaafd aan raken, al lijkt het hier wel soms op. Wanneer je kat op het plantje kauwt kan dit ook geen kwaad. Het is een heel goed natuurlijk beloningsmiddel, waarmee je slecht gedrag af kan leren en goed gedrag belonen. Met catnip spray kun je bijvoorbeeld de krabpaal inspuiten zodat je kat op de juiste plek krabt.

Als je bovenstaande punten in je achterhoofd houdt kan catnip een hele leuke beloning zijn voor jouw kat.

Bron: Huisdierplein

Plaats een reactie