Luchtverfrissers

We gebruiken ze allemaal wel. Maar wist je dat deze bomvol chemicaliën zitten? 

Lees hier over de chemicaliën in luchtverfrissers

Op dit moment bestaat er geen wetgeving die de etikettering van luchtverfrissers regelt. Fabrikanten kunnen wel vrijblijvend een programma onderschrijven van hun beroepsorganisatie (AISE), dat bepaalde richtlijnen vastlegt. Er bestaan ook Europese etiketteringsnormen voor kaarsen, maar die zijn niet dwingend. Wat maakt dat je zelfs niet eens weet welke giftige stoffen je in je woning of auto verspreid.

Test-aankoop heeft inmiddels 7 jaar geleden bewezen hoe giftig deze producten zijn, zowel wierrook, essentiële oliën die verhit worden, geurkaarsen en sprays.: “Sommige geteste producten doen evenwel meer problemen rijzen dan enkel allergenen: fijn stof, VOC’s, kankerverwekkende stoffen benzeen en formaldehyde, en irriterende stoffen”. wierrook kegeltjes stootte wel 30x meer VOC‘s uit dan toegelaten. 30 keer meer!! 

Tot op heden lijkt er niets veranderd aan de wetgeving, en wij zijn er niet van bewust wat we ons zelf, maar vooral onze huisdieren aandoen. Hun lichaampje is veel kleiner dan het onze, hun leven verloopt veel sneller dan het onze en ze zijn vooral veel kwetsbaarder dan ons.

Ken je dat moment dat je bijvoorbeeld een slechte geurkaars koopt, je krijgt er hoofdpijn van.. Misschien toch maar weggooien dan? Wel, onze huisdieren ruiken nog vele malen beter dan ons. Zij hebben misschien bij elke kaars hoofdpijn? Maar ze kunnen het helaas niet vertellen. 


Wat kan je dan wel gebruiken?

Dat is een héle goede vraag!!
Meer dan een jaar geleden heb ik de Etherische Oliën van Young Living leren kennen. Deze worden geteeld via het ‘Seed to Seal‘ principe. Kort uitgelegd, ze werken samen met boerderijen over de hele wereld. Elke plant groeit waar hij het beste gedijd. Ze ‘controleren’ het hele proces vanaf de moment de de zaadjes gezaaid worden, tot het moment de ze geoogst worden en dit alles zonder gewasbeschermingsmiddelen. Ze hebben eigen distillerijen en ook daar worden nog vele kwaliteitscontroles op uitgeoefend zodat er nergens chemicaliën worden terug gevonden.

Ze hebben een heel gamma met oliën die je zelfs oraal mag innemen. Deze zijn dus gekeurd door de voedselveiligheid. Ik denk dat dit zeker wel geruststellend is!

Dus, deze oliën zijn ideaal om een lekker en fris geurtje in huis te halen, ze zijn onschadelijk voor je huisdieren en kunnen hen zelfs mentaal ondersteunen! 
Let op met welke oliën je koopt voor je dier. Niet enkel het merk en de oorsprong is heel belangrijk, maar ook gewoon welke soort olie je koopt en hoe je hen gebruikt. Citrus oliën zijn bijvoorbeeld niet goed voor katten. Wil je meer info? Stuur vrijblijvend een berichtje!
Let op!: Deze oliën werken het beste in een diffuser! Indien je ze verhit verdwijnt de werking ervan. Ook kan er tijdens het verhitten (in een emaille potje), emaille los komen, dit veroorzaakt weer extra giftige dampen. Verbranding van eender welke luchtverfrisser is nooit goed
Hou er een fris en gezond huis aan over ♥  
 

Plaats een reactie