We gebruiken ze allemaal wel. Maar wist je dat deze bomvol chemicaliën zitten?
Lees hier over de chemicaliën in luchtverfrissers
Op dit moment bestaat er geen wetgeving die de etikettering van luchtverfrissers regelt. Fabrikanten kunnen wel vrijblijvend een programma onderschrijven van hun beroepsorganisatie (AISE), dat bepaalde richtlijnen vastlegt. Er bestaan ook Europese etiketteringsnormen voor kaarsen, maar die zijn niet dwingend. Wat maakt dat je zelfs niet eens weet welke giftige stoffen je in je woning of auto verspreid.
Test-aankoop heeft inmiddels 7 jaar geleden bewezen hoe giftig deze producten zijn, zowel wierrook, essentiële oliën die verhit worden, geurkaarsen en sprays.: “Sommige geteste producten doen evenwel meer problemen rijzen dan enkel allergenen: fijn stof, VOC’s, kankerverwekkende stoffen benzeen en formaldehyde, en irriterende stoffen”. wierrook kegeltjes stootte wel 30x meer VOC‘s uit dan toegelaten. 30 keer meer!!
Tot op heden lijkt er niets veranderd aan de wetgeving, en wij zijn er niet van bewust wat we ons zelf, maar vooral onze huisdieren aandoen. Hun lichaampje is veel kleiner dan het onze, hun leven verloopt veel sneller dan het onze en ze zijn vooral veel kwetsbaarder dan ons.
Ken je dat moment dat je bijvoorbeeld een slechte geurkaars koopt, je krijgt er hoofdpijn van.. Misschien toch maar weggooien dan? Wel, onze huisdieren ruiken nog vele malen beter dan ons. Zij hebben misschien bij elke kaars hoofdpijn? Maar ze kunnen het helaas niet vertellen.