Luchtverfrissers veilig of niet?

EEN HEERLIJKE LUCHTVERFRISSER

Of toch niet..?

Wist je dat luchtverfrissers, wierrook, wax melts, commerciële oliën etc. vol chemicaliën zitten?
Én wist je dat die niet alleen voor ons, maar ook voor onze huisdieren heel schadelijk zijn?

Wij mensen kunnen vertellen wanneer we ons niet goed voelen. Wanneer je hoofdpijn krijgt van die nieuwe kaars dan doe je die toch gewoon weg? Maar dieren kunnen niet spreken, als zij hoofdpijn krijgen kunnen ze niet zomaar weg, al is hoofdpijn nog het minst erge van dit verhaal. Dieren ruiken ook  nog eens vele malen beter dan ons, dus wat doen we hen feitelijk aan?!

ROOMSPRAYS

Zelfs al gebruik je de luchtverfrisser niet in dezelfde ruimte als je huisdieren dan krijgen ze het nog binnen. Het product valt op de vloer of je spuit het zelfs rechtstreeks in hun bench of mandje, ze lopen er over en het product hangt aan hun pootjes of op hun vacht. Wanneer ze zichzelf wassen krijgen ze alles binnen.

Aërosolsprays bestaan uit kleine deeltjes chemicaliën die bij inademing snel in de bloedbaan terechtkomen. De plug-in modellen van luchtverfrissers brengen nog kleinere deeltjes chemicaliën over die nog sneller in de longen en bloedbaan worden opgenomen.

Doe jezelf en uw huisdieren een plezier en sla de commerciële luchtverfrissers over! Probeer in plaats daarvan een raam te openen!

Gevaarlijke verborgen ingrediënten gevonden in luchtverfrissers

Om de een of andere reden is het niet verplicht om alle ingrediënten te vermelden op de verpakking van een luchtverfrisser. Hierdoor heb je helemaal geen flauw idee welke giftige stoffen je allemaal in huis haalt. We kunnen inderdaad niet alles verbannen uit ons leven, maar we kunnen er wel aandacht aan schenken en opletten met wat we doen.

Ftalaten

Ftalaten staan bekend als weekmakers (om kunststoffen buigzamer te maken). In geurstoffen worden ftalaten gebruikt om de tijd dat een geur blijft hangen te verlengen. Hoewel dit een goed idee klinkt, zijn ftalaten hormoonontregelaars.

Ftalaten zijn in verband gebracht met vroege puberteit bij mensen, obesitas, mannelijke reproductieve gezondheidsproblemen en geboorteafwijkingen

1,4-dichloorbenzeen (1,4-DCB)

Deze chemische stof is een bekende kankerverwekkende stof en een EPA-geregistreerd pesticide dat in de meeste luchtverfrissers wordt aangetroffen. De reden dat 1,4-dichloorbenzeen in luchtverfrissers wordt aangetroffen, is dat het een zenuwverlagende chemische stof is die uw neusholtes bedekt, zodat u niets kunt ruiken.

Van deze chemische stof is ook aangetoond dat het vogels doodt. Waarom? Blijkbaar is dichloorbenzeen chemisch vergelijkbaar met de ingrediënten in het verboden pesticide DDT en andere vergelijkbare verbindingen zoals DDE en DDD.

Butaan en propaan

Van propaan is aangetoond dat het giftig is voor mensen, omdat het het cardiovasculaire (hart en vaat) systeem, het ademhalingssysteem en het zenuwstelsel beschadigt. Onthoud dat onze huisdieren zelfs nog kwetsbaarder zijn voor deze chemicaliën omdat ze kleiner zijn.

Formaldehyde

Formaldehyde is geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens. Kortstondige blootstelling aan formaldehyde kan fataal zijn. Langdurige blootstelling aan lage niveaus van formaldehyde kan ademhalingsproblemen en eczeem veroorzaken .

Industrieën die vaak te maken hebben met blootstelling aan formaldehyde (mortuaria, enz.), Hebben hogere percentages leukemie en ook neus-, keel- en longkanker.

Alternatieven voor luchtverfrissers

Planten

Planten zijn de luchtreinigers van de natuur en produceren zuurstof. Zorg ervoor dat je plantensoorten selecteert die veilig zijn in de buurt van jouw huisdieren, voor het geval je hond of kat er op gaat kauwen. 
(Binnenkort een artikel over giftige planten

Zet je ramen open

Weet je nog dat je je misselijk voelde en je moeder je naar buiten dwong om wat frisse lucht te halen? Dit was een goed advies, en hetzelfde principe is van toepassing om onze huisdieren en onszelf ook beter te laten voelen.

Als je niet naar buiten kunt, breng de buiten dan naar binnen met open ramen.

Overweeg een luchtreiniger

Als u ergens woont met een hoge vervuilingsgraad of als u aan allergieën lijdt, is het openen van een raam misschien geen optie om frisse lucht te krijgen. In dit geval kan een luchtreiniger een goede investering zijn voor zowel uw gezondheid als die van uw huisdier.

Essentiële oliën

Zoals opgemerkt in een eerder artikel, zijn sommige etherische oliën giftig voor huisdieren. Maar sommige etherische oliën van therapeutische kwaliteit kunnen gunstig zijn voor huisdieren als ze heel voorzichtig worden gebruikt. Verdunde en verspreide etherische oliën kunnen een veiliger alternatief zijn om een ruimte op te frissen. Er komen zelfs geen chemicaliën vrij.

Wens je graag meer info over goede EO, stuur me gerust een mailtje en ik vertel je er alles over!

Plaats een reactie