Vanaf dat een pup 3 weken oud is, begint de socialisatiefase. Tijdens deze fase zijn pups erg nieuwsgierig van aard en zullen ze ook niet zo snel ergens voor terugdeinzen. Wanneer ze in deze periode onverhoopt toch ergens van schrikken, incasseren ze dat meestal zonder problemen.
Na de leeftijd van 12 weken begint stilaan de zogenaamde ‘angstfase’. In deze periode kunnen jonge honden sneller ergens van schrikken en angstig worden. Ze herstellen minder goed na een negatieve ervaring en op die manier kan de basis voor vuurwerkangst, maar dus ook angst in het algemeen, gelegd worden.

Een pup onder de 15 weken zal hier waarschijnlijk weinig of geen problemen mee hebben, met een oudere hond is het heel belangrijk dat ze het rustig opbouwt!

Hoe doen we dat? Ik maak een klein stappenplan op voor jullie.

1. Geluidstraining vuurwerk huisdieren – deel 1  (alles wat onderlijnd is, is aanklikbaar)

Zet het volume heel zachtjes en kijk hoe je hond reageert. Doet hij of zij niets, geef ze een snoepje, speel met een balletje en laat de video rustig verder spelen. Reageren ze echt volledig niet, dan kan je het eventueel al een beetje luider zetten.
Merk je al meteen dat de hond onwennig is dan heb je 2 mogelijkheden, jij kent uiteraard je hond het beste!

Optie 1: leid ze af met een spel of geef ze een knuffel. Sommige hondjes hebben wat aanmoediging nodig om te weten dat het ok is. Hierna zal je normaal ook zien dat de hond zich een stuk beter zal voelen. Laat het filmpje hierna ook rustig verder spelen, maar zet het zeker nog niet luider.

Optie 2: zet de muziek nog zachter, honden horen immers stukken beter als ons. Zie je dat het beter gaat, belonen! Gaat het nog maar moeilijk, zet het dan weer eventjes af. Het is al een hele stress situatie geweest, laat het beestje op zijn zinnen komen, nog wat knuffelen en probeer het over enkele uren nog eens opnieuw. Hou het in dit geval dan ook bij hele korte stukjes, Zet bijvoorbeeld een minuutje (of zelfs 30 seconden) het vuurwerk op. na de 30 seconden weer af en de hond super hard belonen als ze flink geweest zijn!
– Het is absoluut NIET!!! waar dat je een hond niet mag ‘troosten’ in een angst situatie. De hond zal er niet banger door worden! Wat er wel gebeurd is dat je hond steun krijgt door jou aai of knuffel. Jij als baasje geeft een teken aan je hond van ‘Alles is ok, je hoeft niet bang te zijn’.

Verliep alles super goed, dan kan je door naar deel 2.
Ging het ietsje minder vlot, hou dan toch wat pauze, zodat de hond terug kan ontstressen. Over enkele uurtjes kan je starten aan deel 2

2. Geluidstraining voor honden – Deel 2

Hier gelden dezelfde principes. Nog steeds laat je het volume zachtjes opstaan en je houd de hond een beetje bezig. Of jullie zetten zich samen in de zetel.
Beloon vooral genoeg, op de manier dat jouw hond het graag heeft. Snoepjes? Vlees, Kaas, spelen met de bal,.. alles is goed! Vooral als je een volwassen hond hebt die eerst wat angstig was, dan is het extra belangrijk om goed te belonen!!

Loopt dit filmpje vlekkeloos voorbij? Dan kan je naar deel 3, dat zijn de geluiden uit filmpje 1 & 2 snel na elkaar, ook zal hier geapplaudisseerd en gejuicht worden.

3. Geluidstraining voor honden – Deel 3

Liep deel 1 heel goed, maar 2 wat minder. Las een pauze in! Je hond doen schrikken met deze filmpjes zal de angst erger maken, rustig aan in de enige gouden raad!

Verder zijn alle regels hetzelfde als bovenstaand. Kom je ook hier vlotjes door? Zet dan alle filmpjes opnieuw op maar een beetje luider.
Wil je nog meer variatie? Zet het lawaai eens op in de keuken, in de slaapkamer of via een bluetoothspeaker buiten.

Indien echt alles vlot verliep, zijn hier nog wat extra filmpjes met meer lawaai 🙂

30 minuten vuurwerk: vanaf minuut 13:30 zit er fluitend vuurwerk in

Stoomtreinen

Geweerschoten

Vuurwerk (Veel fluiters)

Wat op oudejaarsdag?

Haal je hond of kat tijdig binnen. Sommige mensen beginnen al een tijdje voor middernacht vuurwerk te ontsteken! Zet vlak voor het vuurwerk je radio of televisie aan en sluit de rolluiken om je dier een extra veilig gevoel te geven.

Geef je graag nog wat extra ondersteuning?

Dat kan met de etherische oliën van Young Living. Ze zijn 100% natuurlijk, waardoor je dus geen schrik moet hebben dat ze jouw of de gezondheid van je huisdieren zouden schaden.

Stress away is de nummer 1 ‘must have’ olie voor honden.

Deze blend heeft zoals de naam al doet vermoeden, een positief effect op stress situaties. Werkt ontspannend, brengt emoties in balans. Ideaal bij een bezoek aan de dierenarts, het trimsalon of stress situaties in huis. Bijvoorbeeld bij vuurwerk, onweer of wanneer je hond verlatingsangst heeft. Maar ook voor onderlinge stress in een roedel, familie of gewoon bij nerveuze actieve honden.

Voor katten is het ook de ideale olie in acute stress situaties, denk ook hier aan een bezoek aan de dierenarts, vuurwerk, autoritten etc.

Heb je deze in huis, gebruik hem nu al zeker iedere dag!! Heb je hem niet in huis, dan is het zeker heel goed om aan te denken naar volgende stress situaties toe!